Miért nem lehet a jobban átoltott EU-ból az USA-ba utazni?

Az USA a járványhelyzetre hivatkozva mai napig nem engedi beutazni az EU polgárokat, miközben az amerikaiak újra szabadon utazhatnak Európába. Sajátos módon csak a schengenieket korlátozza, de például a horvátok, akik nincsenek benne a Schengenben, korlátozás nélkül utazhatnak, sőt azok a schengeniek is, akik előtte 14 napig zöld listás országban, pl Törökországban vagy Oroszországban tartózkodtak. Utóbbiak átoltottsága messze elmarad az EU-tól, ahol az átlagos átoltottság egyébként az USA adatait is előzi.

A WELT azt írja, belpolitikai okai vannak, hogy se Kanada, se az EU felé nem nyitotta meg újra a határokat Biden: Ekkor nem tehetné meg azt, hogy délre is zárva tartja a határokat.

usa-hatar.jpg

"Az USA déli határa - az illegális migráció miatt - jelenti most a legnagyobb belpolitikai veszélyt Biden számára. A republikánusok semmilyen más kérdésben nem gyakorolnak nagyobb nyomást az elnökre. A mexikói határon kialakult válság az alig több mint egy év múlva esedékes félidős választások legfontosabb kérdésévé válhat. Ha Biden 2022 végén elveszíti a többséget a Kongresszusban, az az elnöksége végének kezdetét jelentheti.

Biden eddig szerény eredményeket könyvelhetett el a határokkal kapcsolatban. Sem ő, sem Kamala Harris alelnök nem merte még megmutatni magát a déli határon. Biden Harrist bízta meg a migrációs válság megfékezésével, aki eddig semmit sem teljesített. A Covid-19 alatti szigorú határellenőrzéssel azonban a Biden-kormány legalábbis szigorúbban járhat el, mint normál körülmények között.

A szélsőséges beutazási korlátozások alapján az amerikai kormány az úgynevezett "42. cikkely" segítségével intézkedik a mexikói határon. Egy közegészségügyi törvény ezen passzusa lehetővé teszi a határőrök számára, hogy azonnal kitoloncolják a déli határra érkező migránsokat és menedékkérőket. Trump korábbi elnököt élesen támadták a demokraták, amiért 2020 márciusától alkalmazza ezt az intézkedést. Biden alatt jelenleg több menedékkérőt toloncolnak ki, mint Trump elnöksége alatt. Eközben a demokraták kritikája az intézkedéssel kapcsolatban gyakorlatilag elhallgatott."