Németország drámai migráns-függősége

A munkaerő nyugdíjba vonulása miatt évente 400.000 ember bevándorlását sürgetik a nagyvállalatok

Ezzel a címmel közölt munkaerőpiaci elemzést a die WELT.

Egyre többen mennek nyugdíjba, és az új generációkból kevesen foglalják el a helyüket a munkaerőpiacon: Németország a bevándorlástól függ.

A német gazdaság sikere a jövőben minden eddiginél jobban fog függeni a bevándorlók csoportjától. Szükség lesz rájuk a munkahelyek betöltéséhez a gyárakban, irodákban és a klinikákon. Németországban ugyanis ez általános probléma: a saját a lakosság egyszerűen túl öreg ahhoz, hogy a kieső munkaerőt maga pótolja.


A munkaadókhoz közel álló Német Gazdasági Intézet (IW) új adatai azt mutatják, hogy a helyzet mennyire feszültté vált. Ha nem lennének bevándorlók, a munkaképes korúak száma azonnal csökkenne mind a 401 városi és vidéki körzetben,

2024-re pedig minden körzetben átlagosan négy százalékkal.

Ennek az az oka, hogy a forgatókönyv szerint addigra több idősebb német fog nyugdíjba vonulni, mint ahány fiatal belép a munkaerőpiacra. Még ha az országban a még nem teljes munkaidőben dolgozó emberek egy része több órát dolgozna is, ez sok helyen nem lenne elég ahhoz, hogy az így keletkező hiányt pótolja.

A demográfiai változások felgyorsulnak - és ez egyre inkább veszélyezteti az ország jólétét.

Néhány körzetet hatalmas összeomlás fenyeget. Az IW közgazdászai mindegyikük esetében kiszámították, hogyan alakulna a munkaképes korú népesség 2024-re bevándorlás nélkül. Ez inkább egy gondolatkísérlet, mint előrejelzés - írják -, mert a valóságban mindig vannak migrációs mozgások, és a munkaerő aránya folyamatosan változik. Mindazonáltal levonható az a következtetés, hogy számos régióban a jövőben az eddiginél jóval kevesebb állampolgár áll majd a munkaerőpiac rendelkezésére.

Ez mindenekelőtt Kelet-Németországra, legfőképpen a brandenburgi Spree-Neiße körzetre vonatkozik, amely e forgatókönyv szerint a munkaerő 10,5 százalékos csökkenésével néz szembe. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a munkaerő-potenciál állandó maradjon,

2024-ig minden tíz munkaképes korú emberre egy bevándorlónak kellene jutnia.

A következő helyeket is kelet-német, brandenburgi, türingiai, szász-anhalti és mecklenburg-elő-pomerániai járások foglalják el.

A korábbi évekkel ellentétben azonban ez korántsem tisztán kelet-német jelenség. Saar-vidéken és Rajna-vidék-Pfalz déli részén például vannak olyan körzetek, amelyek az IW szerint hét százalékos zsugorodással néznek szembe. Bajorországban is számos olyan, a nagyvárosi térségtől távol eső körzet van, ahol a munkaképes korú lakosság száma jelentősen csökken. Még a legjobb helyzetben lévő nyugat-német tartományok is 2-3%-os foglalkoztatott-veszteséggel számolhatnak.

A társadalom már most olyan gyorsan öregszik, hogy Nyugat-Németországnak és az összes nagyvárosnak is sok bevándorlóra van szüksége ahhoz, hogy munkaerő-potenciálját állandó szinten tartsa.

- mondja Alexander Burstedde, az IW kutatója. Hozzáteszi, hogy egyes régiók több embert tudnak vonzani Németország más részeiből.

"De ez egyszerűen csak növeli a szakadékot máshol. Tehát ez egy zéróösszegű játék" - mondja Burstedde. "Összességében ez nem változtat azon, hogy a Szövetségi Köztársaságnak óriási szüksége van további szakképzett munkaerőre."

Ezt a megállapítást számos neves tudós osztja. A Szövetségi Foglalkoztatási Hivatalhoz tartozó Foglalkoztatáskutató Intézet (IAB)

2021-re vonatkozó előrejelzése például azt mutatja: a munkavállalók száma az elöregedés miatt 350 ezerrel csökken.

Még ha a nők és az idősebbek többet is dolgoznak, mint korábban, ez alig fog változni.

Évente akár 400 000 embernek kell bevándorolnia.


A demográfiai hatás valószínűleg a jelenlegi évtized minden évében hasonlóan magas lesz.

Ennek tompításához folyamatosan 300-400 ezerrel több embernek kellene bevándorolnia, mint amennyi távozik

- magyarázza Bernd Fitzenberger, az IAB igazgatója. Jelenleg azonban jóval kevesebben vannak: 2021-ben várhatóan csak 200 000-rel több migráns fog bevándorolni, mint kivándorolni.

Figyelmeztet: "A bevándorlás nélkül drámai következményekkel járna a társadalombiztosítási rendszerünkre nézve". Ha ugyanis a gazdaság zsugorodik, mert kevesebb a munkavállaló, akkor az adóbevételek és a társadalombiztosítási járulékok is csökkennek.

"Különösen a nyugdíjbiztosításhoz minden eddiginél nagyobb szükségünk van további járulékfizetőkre" - mondja Fitzenberger. Végül is a helyi felosztó-kirovó rendszer azon alapul, hogy a fiatal generáció finanszírozza az idősebb generáció nyugdíját.

Ez nem jelenti azt, hogy mindenféle munkavállalóra szükség van. A vállalatok mindenekelőtt képzett munkatársakat keresnek. Fitzenberger szerint a szakképzett emberek egyre növekvő mértékben hagyják el a munkaerőpiacot.

"A korszerkezet kedvezőbb az egyetemi végzettségű munkavállalók esetében, mert a tanulási hajlandóság jelentősen megnőtt." Az IW kutatója, Burstedde megnevezi azokat a területeket, ahol különösen nagy a hiány: "a szakipar, az ápolás, az oktatás és minden, ami a technológiával kapcsolatos".

A bevándorlók mellett a munkavállalók más csoportjai is hozzájárulhatnak a munkaerőhiány csökkentéséhez. A kihasználatlan hazai potenciál azonban sokkal kisebb lett, mondja Burstedde. Például a dolgozó nők aránya már jelentősen nőtt az elmúlt években. Sokan közülük azonban csak részmunkaidőben dolgoznak. Több bölcsődei férőhely és hosszabb nyitvatartási idő biztosítása segíthetne.

Egy másik lehetőség, hogy mindenki éves munkaidejét megnöveljük. A svájciak például átlagosan két héttel többet dolgoznak, mint a németek - magyarázza az IW kutatója. A kevesebb ünnepnap és munkaszüneti nap kilátásba helyezése azonban valószínűleg nem sok német állampolgár számára vonzó.

Németországnak ezért sokkal jobban kell érvényesülnie a szakképzett munkaerőért folyó nemzetközi versenyben - szorgalmazza Burstedde. Lehetővé kell tenni például a levelezések digitális feldolgozását. Ahhoz, hogy munkát tudjanak keresni, könnyebbé kell tenni a beutazást az országba.

Különösen azoknak a régióknak kell kialakítaniuk egy befogadó kultúrát, ahonnan sokan elköltöztek. A friss bevándorlók gyakran ott telepednek le, ahol már vannak azonos származású emberek.

Ha egyszer már létrejöttek a külföldi közösségek, gyakran további nemzetközi szakmunkások letelepedéséhez vezetnek

- magyarázza a szakértő.

Azonban valószínűleg nehéz lesz őket éppen a szerkezetileg gyenge régiókba vonzani. Egy másik kihívás - nevezetesen a sikeres integráció biztosítása - szintén nem játszik szerepet a forgatókönyv számításaiban. Azonban a Szövetségi Köztársaságnak megoldást kell találnia. Nem engedheti meg magának, hogy tétlen legyen. - zárja elemzését a die WELT.

Ez az új cikk valószínűleg az utolsó Merkel interjúban elhangzott mondatra ellensúly, az afganisztáni problémára reflektálva a kancellár azt mondta, nem hiszi, hogy a további tömeges befogadás kivitelezhető, más megoldást kell találni. Az ipar további nyomást gyakorol a politikára, de a szakképzett munkaerő pótlására nincsenek ötletei.